Cześć!
Ostatnio naszła mnie ochota na zrobienie ciekawego śniadania, dość niestandardowego (na codzień jadam owsiankę lub jakiś owoc, kiedy nie mam zbyt wiele czasu). I tak, mając typowo "studencką" lodówkę oraz szafkę pełną różności stworzyłam propozycję, którą można dowolnie modyfikować, jest szybka w przygotowaniu oraz co najważniejsze - całkiem smaczna ;)
Przepis:
Porcja dla ok. 2 osób:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 5g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (ew. przyprawy do piernika)
- 1 łyżeczka 70% kakao (opcjonalnie)
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka prawdziwego miodu (opcjonalnie)
- mleko 0,5% "na oko" do uzyskania gęstej masy
Składniki powoli mieszamy dodając stopniowo mleka, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Na patelnię nalewamy odrobinę oliwy z oliwek i nabieramy porcje około jednej łyżki, i taką smażymy. Musimy uważać, ponieważ pancakes szybko się pieką - po ok. pół minuty należy spojrzeć czy nie zarumieniły się już od spodu.
Myślę, że truskawki byłyby ich dobrym uzupełnieniem, jednak ze względu na porę roku ja podałam je z bananem, rodzynkami i jagodami goji :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz